Halaman

Pembaca Setia

Sabtu, 4 Januari 2014

Kebaikan Alfalfa

Salah satu produk Shaklee yang menjadi pilihan ramai ialah Alfalfa.


Diperbuat daripada tanaman alfalfa ( medicago sativa) secara organik yg bebas dari pestisid, herbasid dan menggunakan bahan baja bebas kimia. Dikenali juga sebagai ' Raja segala tumbuhan' . 

Manfaat utama:

● mencuci hati, darah dan usus : Menghilangkan toksin dr badan, 

● melawan alahan: spt kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan dan ulat air.

● memperbaiki masalah penghadaman seperti kembung dan sembelit.

● melegakan keletihan.

● mencegah atritis

● menyokong penyusuan

● membantu keintiman

Pengambilan Alfalfa perlu diiringi pengambilan air masak yg banyak. Ini kerana Alfalfa mengandungi vitamin k yang memekatkan darah. Apabila pengambilannya tidak seimbang dengan pengambilan air, darah mudah menjadi pekat dan mendatangkan penyakit lain kpd tubuh badan. 

Alfalfa tidak boleh diambil oleh: 

● pesakit SLE

● pesakit autoimun

● penghidap G6PD

● Pesakit yg mengambil ubat mencairkan darah.


Jika berminat , 

Pm/ whatsapp: 012 3095398

FB page: Diarisihatmommy.com

Email: pinxkisma@gmail.com


Selasa, 26 November 2013

Kid'z paradise the mines

Bapak budak baru tukar tempat kerja. So masuk tempat kerja baru ni faham2 la, susah sangat nak dapat cuti. Tambah pulak bapak budak nak kena siapkan research proposal dia & nak kena submit hujung bulan ni.. So cuti sekolah tahun ni memang korang duduk umah ngadap muka mommy , dengar mommy bebel tu jer lah selain balik kampung ye anak2..

Hujung minggu kami pergi ke Mines Seri kembangan. Punyalah dekat umah dgn mall ni, baru tau ade kidz paradise ni. Konsepnya lebih kurang sama macam megakidz mid valley jugaklah.

Bayaran masuk school holidays, weekend, public holiday : Rm35
Weekdays : Rm 25
Bayi bawah 6 bulan : Free
Drop & shop: Rm40 / hour
Drop & shop below 2 : Rm60/ hour ( if am not mistaken..ingat2 lupa )
Tp klu ambil yearly punya pass : Rm 150 = 8 tiket. Valid setahun.so korang boleh la datang lagi which is jimat lah sikit untuk yg rumah dekat cam kita ni kan.

Tempat bersih. Selesa. Ada FREE wifi. Ade bilik pantri, tukar lampin, locker untuk kemudahan ibu bapa.
Tempat permainan pun ok. Ada sand area juga di sini di mana korang mak pak  pun  boleh main pasir yang tak berapa nak pasir he he he..
Nak masuk macam biasa korang make sure bawa socks dari rumah. Kolo tak kena beli. Socks Wajib ya untuk masuk tempat ni. 
Overall tempat ni ok. Kecil sedikit compare megakidz tpi senang nak mengawal anak2 di sini. Ok sekian maklumat tempat boleh pergi sekitar kolompo :-)

Khamis, 21 November 2013

Sihat, cantik dan bertenaga dengan Shaklee.

Sangat berhemah tajuk saya hari ni ha ha ha .

Ok dipendekkan cerita, saya seorang ibu anak 4 . Alhamdulillah sekarang sedang menyusu badan anak ke 4 saya secara EXCLUSIVE. Moga dipermudahkan.  Anak no 4 dah pun berumur 5 bulan.

Menjadi suri rumah tak mudah rupanya. Bilamana tanggungjawab mendidik anak, melakukan kerja2 rumah, memasak dan banyak lagi terletak kat tangan kita. Yer la ko tak kerja ko la buat..gitu.
Rasanya masa saya kerja waktu lunch saya begitu tenang sekali.

Bila di rumah dr mula bangun tido, buat bekfes, basuh baju, angkat baju kotor, mandi baby, siapkan anak sekolah, ambik anak sekolah, siapkan lunch, suap anak2 mkn, hantar balik anak g sekolah, nenen baby, sidai kain, angkat kain, buat minum petang, ambik anak sekolah lagi, nenen baby lagi, suap mkn malam pulak, lipat kain, ajar homework, gosok baju sekolah ..

Baru nak lelap anak 1 panggil. Baru nak duduk anak 2 minta tolong. Baru nak letak kepala anak 3 suruh itu ini. Baru nak mimpi indah anak 4 nak susu. tup tap tup tap dah jam 12 malam. Penat rupanya jadi suri rumah ni. Saya kagum dengan semua suri rumah :-)

Tapi Alhamdulillah dengan izin Allah diberi kesihatan yang baik. Saya tak amalkan apa2 petua. Cuma...

Pagi2 bila semua orang dah pergi sekolah kerja, saya sempatkan diri buat exercize ringan rujuk you tube. Lepastu sit up ( yang ni x konsisten sangat ha ha ha ) . Squadpun makcik buat tau ha ha ha :p

Lepastu saya ambil vitamin secara konsisten. Sekarang saya tengah makan Set menyusu dari shaklee. Alhamdulillah baby ok takda demam ( so far) mak baby pun ok. :-)

So kawan yang mungkin situasi nya lebih kurang sama macam saya, kerap letih tak bertenaga, badan penat... cubalah amalkan makan vitamin bagi menampung nutrisi2yang hilang pada makanan yang kita makan..

Contohnya vitamin C tak boleh dihasilkan oleh badan. Vit C sangat penting untuk meningkatkan sistem imun dan ketahanan badan. So Vit C penting untuk diambil secara konsisten. Dalam hal ni ESP juga membantu sebagaipembekal tenaga segera kepada saya sebelum melakukan kerja2 rumah.

Ok itu ceritera saya. Layankan  jer he he he ♥

Rabu, 20 November 2013

Set slim bajet shaklee

Nampaknya set slimming shaklee antara yang hot diperkatakan sekarang.

LECITHIN ( bakar)

# Membantu dalam memecah lemak & kolestrol. Bertindak sebagai 'pembersih' salur darah.
# Ia juga membantu pelangsingan dgn menghalang Obesiti iaitu dengan mempercepatkan pembakaran lemak.

ALFALFA ( detox)

#  Membantu menghilangkan toksin dari badan.
#  Mencuci hati, darah & usus.
#  Ia juga membantu melawan alahan seperti kulit dan hidung sensitif.
#  Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti sembelit.

ESP ( tenaga)

# sentiasa kekal bertenaga
#  sumber protein soya Non Gmo yang mempunya Indeks glisemik yg rendah : 39
# penting dalam pembinaan otot.
#  Meransang pembentukan semula kulit dan otot, mengurang kedutan dan agen anti penuaan.
# Baik untuk prostat.
So apa tunggu lagi..jom cuba set slim dari shaklee pulak..:-)


Pm / whatsapp : Ima 012 3095398
Email : pinxkisma@gmail.com
FB page : Diarisihatmommy.com


Testimoni customer yang baru sebulan consume set slim bajet shaklee. Kurus betul2 belum lagi..tapinseluar dah longgar :-)


Jumaat, 4 Oktober 2013

Mak budak masuk pertandingan mewarna..

Balik mengaji, tak penat katanya..homework pun takda, makan sudah tapi tak boleh nak tidur...puas mak budak memikir apa yang patut dibuat sementara tunggu diorang ni mengantuk...

Ok, Alleya pergi print 4 keping gambar yang sama..kita buat pertandingan mewarna. Mommy join sekali tau. Daddy jadi pengadil. Start 830 pukul 900 submit kat daddy, tp pukul 900 mlm mommy punya x siap lagi...hahaha . Ini tidak adil sbb mommy kena stop breasfeed adik. So sambung pukul 1000 baru bagi daddy..

Enjoy activity ni specially masa coloring tu masing2 sgt bekerjasama walaupun tau itu satu pertandingan...
Pengadil ambik masa 1 hari utk  menilai...hahah

Btw, sesekali masuk dunia derang memang enjoy..tak percaya, cubalah :-)